Murupolku
Huumausainerikokset
Huumausainerikokset
Vuonna 2019 poliisi kirjasi noin 10 000 erilaista huumausainerikosta. Huumausaineiden käyttö ja siitä aiheutuvat haitat ovat monitahoinen ongelma.
Poliisin lisäksi asian kanssa painivat sosiaalitoimi, terveydenhuolto, koulut sekä tutkijat. Huumeiden käyttö koskettaa käyttäjien lisäksi myös suurta määrää heidän läheisiään.
Käyttörikokset yleisimpiä
Huumausainerikokset on kirjattu rikoslakiin. Yleisimmät nimikkeet ovat huumausaineen käyttörikos, huumausainerikos ja törkeä huumausainerikos.
Suurin osa poliisille paljastuneista huumausainerikoksista on käyttörikoksia. Käyttörikoksella tarkoitetaan sitä, että hallussa pidetty huumausaineen määrä on pieni, omaan käyttöön viittaava.
Huumausainerikoksessa ja törkeässä huumausainerikoksessa on kysymys myös aineen välittämisestä tai esimerkiksi maahantuonnista ja kasvatuksesta. Useimmiten aineen määrä määrittää sen, onko kyse törkeästä rikoksesta.
Huumausainerikollisuus on tyypillisesti piilorikollisuutta. Poliisin tietoon rikokset tulevat aktiivisen valvonnan tuloksena tai muun toiminnan yhteydessä. Esimerkiksi rattijuopumusvalvonnan yhteydessä voi paljastua huumausainerikos.
Yleisimmät huumausaineet?
Suomessa käytetään eniten kannabista ja amfetamiinia sekä sen johdannaisia. Heroiinin osuus on ollut pidempään vähäinen, ja sen on korvannut bubrenorfiini. Bubrenorfiinia käytetään opioidiriippuvaisten korvaushoidossa. Ainetta on myös runsaasti laittomilla markkinoilla, yleisimmin puhutaan Subutexista. Viime vuosina myös kokaiinin käyttö on lisääntynyt.
Pillerikauppa näkyy kaduilla
Viime vuosien tuttu ja ikävä ilmiö kaupungeissa on ollut ”pillerikauppa”, jossa välitetään huumelääkkeitä. Valvonnan yhteydessä on takavarikoitu suuriakin määriä esimerkiksi Rivotril-merkkistä lääkettä. Tyypillisesti pillerikauppaa harjoittavat ulkomailta tulleet kauppiaat.
Huumekaupassa hyödynnetään tietoverkkoja
Huumekauppa on 2010-luvulla siirtynyt kaduilta myös verkkoon. Usein huumekauppa toimii niin sanotun darkwebin puolella. Näin yritetään toimia anonyymisti. Suomessa huumekauppaa on käyty salatun TOR-verkon välityksellä esimerkiksi Silkkitie-markkinapaikalla ja Sipulikanava -nimisellä keskustelualueella.
Usein verkossa tapahtuvan huumekaupan ideana on, etteivät myyjä ja ostaja tapaa. Maksu saatetaan hoitaa virtuaalivaluutalla. Joskus myyjä ja ostaja sopivat kaupanteosta salatuissa pikaviestipalveluissa ja kauppa tapahtuu sovitussa paikassa. Näissä kaupoissa tilanne on saattanut päättyä erilaisiin ryöstö- ja väkivaltarikoksiin ja huumekauppa on siten tullut poliisin tietoon.
Huumausainerikollisuuden ääripäät ovat kaukana toisistaan
Huumausainerikollisuus on ammattimaista ja usein järjestäytynyttä rikollisuutta. Toisessa ääripäässä ovat varsinaisen hyödyn keräävät ammattirikolliset, toisessa moniongelmaiset käyttäjät. Väliin jää monia erilaisia tasoja. Poliisi tekee aktiivista kansallista ja kansainvälistä yhteistyötä huumerikollisuuden torjunnassa.
Myös poliisi haluaa käyttäjät hoitoon
Huumausaineiden käyttö näkyy paljon yleisessä järjestyksessä ja turvallisuudessa ja siten myös poliisin arkityössä. Poliisi tekee ennalta estävää työtä huumeiden käytön ja sen lieveilmiöiden vähentämiseksi.
Tätä työtä tekevät esimerkiksi laitoksilla olevat Ankkuritiimit, jotka toimivat yhteistyössä muiden viranomaisten kanssa. Myös poliisi haluaa käyttäjät hoitoon.
Alaikäiset, jotka jäävät ensimmäistä kertaa kiinni huumeiden käytöstä, puhutetaan. Poliisi ei anna automaattisesti sakkoa, vaan huomautus ja hoitomahdollisuus huomioidaan. Suuri kehitystarve on erilaisten päihdehoitopalveluiden saatavuus ja oikea-aikaisuus.
Rangaistukset
Huumausainerikoksista voi saada rangaistukseksi sakkoa tai vankeutta:
- Huumausaineen käyttörikoksesta rangaistus on sakkoa tai enintään kuusi kuukautta vankeutta.
- Huumausainerikoksesta rangaistus on sakkoa tai vankeutta enintään kaksi vuotta.
- Törkeästä huumausainerikoksesta rangaistus on vähintään yksi tai enintään kymmenen vuotta vankeutta.
Useimmin kysytyt
Huumausainerikokset -UKK haitari
Asiaan pitää puuttua. Vakava keskustelu lapsen kanssa kannattaa. Voit ottaa yhteyttä esimerkiksi paikallisen poliisilaitoksen ankkuritiimiin tai sosiaali- ja terveyspalveluihin neuvojen ja tuen saamiseksi. Myös muita tukipalveluita ja tietoa löytyy verkosta.
Todennäköisesti poliisi kirjaa asiasta rikosilmoituksen asian selvittämiseksi. Näin voidaan puuttua myös mahdollisiin muihin rikoksiin. Alle 15-vuotias ei ole rikosoikeudellisessa vastuussa. Mitä nuoremmasta lapsesta on kyse, sitä tärkeämpää on puuttua huumeiden käyttöön. Myös poliisin näkökulmasta on tärkeää ennalta estää huumeiden käyttöä ja saada käyttäjille apua.
Soita akuutissa tilanteessa hätänumeroon 112 poliisipartion saamiseksi paikalle. Älä yritä itse selvittää asiaa. Osta lääkkeet ainoastaan apteekista. Katukaupassa ei ikinä voi olla varma, mitä valmisteet sisältävät.
Yleisellä paikalla voit törmätä henkilöön, joka on ”sammunut” juotuaan liikaa alkoholia. Joskus voi kuitenkin olla kyse myös huumeiden yliannostuksesta. Vakavampaan tilanteeseen viittaa se, että henkilö ei ole helposti heräteltävissä. Voit kokeilla puhutella henkilöä tai ravistaa hartiasta. Yliannostuksen ottanut saattaa hikoilla voimakkaasti tai iho olla hyvin kalpea. Kyse voi toki aina olla muustakin sairauskohtauksesta. Soita hätänumeroon 112 avun saamiseksi paikalle.
Voit ilmoittaa havaintosi poliisin vihjepuhelimeen tai -sähköpostiin. Verkossa tapahtuvasta huumekaupasta voit jättää poliisille nettivinkin. Jos joudut akuuttiin tilanteeseen, soita hätänumeroon 112. Yhteystiedot löytyvät linkeistä.
Poliisi kirjaa esitutkintalain mukaisesti asiasta rikosilmoituksen poliisiasiain tietojärjestelmään kaikissa tapauksissa ja merkintä poistuu sieltä henkilötietolainsäädännössä määritellyin poistosäännöin.
Navigointivalikko
Huumausainerikokset-linkkilista
Aiheesta lisää
Uutiset - otsikko
Uutiset
Sisältöjulkaisija
-
Päihtyneet puikoissa
22.11.2024 11.58Hämeen poliisilaitosKanta-Häme Päijät-HämeLiikenne Rikokset ja tutkinta Valvonta- ja hälytystoiminta -
Oulun poliisilla rauhallinen vuorokausi
21.11.2024 3.53Oulun poliisilaitosOulu Pohjois-PohjanmaaLiikenne Rikokset ja tutkinta Valvonta- ja hälytystoiminta -
Kaahareita ja päihtyneitä
18.11.2024 7.46Hämeen poliisilaitosKanta-Häme Päijät-HämeLiikenne Rikokset ja tutkinta Valvonta- ja hälytystoiminta -
Moottoritietä väärään suuntaan
17.11.2024 10.35Hämeen poliisilaitosKanta-Häme Päijät-HämeLiikenne Rikokset ja tutkinta Valvonta- ja hälytystoiminta -
Päihtyneitä kuljettajia Oulun alueella
15.11.2024 3.22Oulun poliisilaitosKempele Muhos Oulu Pohjois-PohjanmaaLiikenne Rikokset ja tutkinta